София ще се сдобие с 3 небостъргача - Продажби и наеми на недвижими имоти | BG BrokerСофия ще се сдобие с 3 небостъргача

 София ще се сдобие с 3 небостъргача
До няколко години в София ще има не един, а цели три небостъргача с височина между 40 и 50 етажа. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков за в. „24 часа“.

Трите проекта са на различни инвеститори и са на различна фаза. По два от тях вървят административни процедури и предстои да бъдат обсъдени от експертния съвет по устройството на територията.

Третият има издадено разрешително за строеж. Това е „Скай Форт“ (Sky Fort) на инвеститора „Форт Нокс“. Той ще бъде изграден в близост до офис сградата „Капитал Форт“ на „Цариградско шосе“ и е част от проекта „София капитал сити“ (Sofia capital city).

Първият етап от този проект включва 3 сгради, като „Капитал форт“ е първата от тях. Втората ще е небостъргачът „Скай форт“, който по план ще е с височина 202 метра, ще има 44 етажа, от които 36 ще са над земята.

Сградата ще разполага с общо 82 000 квадратни метра разгъната застроена площ, 3 от подземните етажи ще са паркинги, а небостъргачът ще разполага още с панорамна площадка на върха, кафене, заведение за хранене и ще бъде обслужван от 19 асансьора.

Информация за „Скай Форт“:
- РЗП: 82 000 м²
- Офиси: 40 000 м²
- Търговски площи: 700 м²
- Паркоместа: 600
- 41 надземни и 3 подземни етажа.
Планиран срок за завършване: 2019 г.Другите два небостъргача ще са разположени в близост до „Пирогов“ и до мол „Парадайс“.

По информация на изданието проектът „Град в града“ на турската компания „Гаранти коза“ в близост до „Пирогов“ ще бъде изграден на мястото на бившия завод за мотокари в София. Той ще заеме площ от 100 дка. и включва 4 кули с по над 50 етажа на ъгъла на булевардите „Гешов“ и „Тотлебен“.

„Парадайс Тауър“, който ще е с височина 215 метра, ще се намира на ъгъла на булевардите „Черни връх“ и „Тодор Каблешков“. Небостъргачът ще е на 55 етажа, ще има 5 етажа подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Сградата ще има топла връзка с „Парадайс мол“ и панорамна площадка на върха.