Първият плаващ град ще е готов през 2020г. - Продажби и наеми на недвижими имоти | BG BrokerПървият плаващ град ще е готов през 2020г.

Първият плаващ град ще е готов през 2020г.
Амбициозните планове за създаване на град в морето, започват да се материализират – първата „плаваща общност“, с население около 300 души, ще бъде готова през 2020 г. във водите на Френска Полинезия, съобщи в. „Индипендънт“.

Идеята на пилотния проект е създаването на носещи се по вълните на моретата градове, изпълнени с жилища, офиси и ресторанти.

Джо Кърк, президент на Seasteading Institute, очерта плановете си за градове в океана, които са освободени от ограниченията, наложени от световните правителства в скорошно интервю."Ако можехте да имате плаващ град, това щеше да бъде стартираща държава", каза Кърк пред "Ню Йорк Таймс", обяснявайки разочарованието си от сегашните правителства, които " не стават по-добри" и са останали в миналото. Той каза, че е видял в заселването в морето начин да се избяга от тази система.

"Можем да създадем огромно разнообразие от правителства за огромно разнообразие от хора", каза той. Засега морските заселници обаче изглеждат готови да си сътрудничат със съществуващите правителства, за да реализират инициативата си.

За проекта "Плаващ остров", управляван от ново дружество, създадено от Кърк и неговите сътрудници, наричано "Blue Frontiers", те работят съвместно с местното правителство на Френска Полинезия, за да създадат "Полуавтономна плаваща Венеция в Рая".

Този плаващ град ще съществува в "специална икономически морска зона", което ще позволи на института Seasteading да изпробва някои от своите идеи в относително контролирана среда.

Инженерите и архитектите са посетили засега неразкрито на обществеността място, където проектът трябва да започне. Техните амбиции се простират до създаването на научен институт в плаващия град и дори до електроцентрала за продажба на енергия и пречистване на вода.

Проектът се очаква да струва 167 милиона долара. Екипът е сключил сделка с Френска Полинезия за създаване на „уникална управленска рамка“ в океана, където ще се реализира техният проект.

Всъщност, в миналото усилия напускане на сушата и заселване в морето не бяха успешни, а прототипът, планиран да се появи в залива на Сан Франциско през 2010 г., така и не се получи. Но екипът, който стои зад проекта „Плаващ остров“, е сигурен в новата си идея и понастоящем е в процес на демонстриране на жизнеспособността на проекта пред местните власти във Френска Полинезия.

Меморандумът за разбирателство, който те са подписали, се основава на способността на ентусиастите да покажат положителното икономическо и екологично въздействие, което би имал проектът за приемащата държава. Ако всичко се развива по план, те очакват работата по пилотния проект да започне още през 2018 г.

Източник: National Geographic